XRP (Ripple) nedir, nereden ve nasıl alınır? Güncel fiyatı kaç TL/USD? İşte, tüm merak edilenler!
XRP Nedir?
XRP, Ripple Labs’ın ağındaki işlemleri kolaylaştırmak için kullandığı bir kripto para birimi ve tokendir. Madeni para birimi öncelikle küresel finansal transferleri ve çeşitli para birimlerinin değişimini geliştirir. Yatırımcılar bunu aynı zamanda değer depolamak ve fiyat dalgalanmalarından kar elde etmek için de kullanıyor.
XRP’nin Tarihi
Ripple, havale sistemi, ödeme mutabakatı ve takas yoluyla küresel ödeme sorunlarını çözmek için farklı ürünler geliştiren merkezi bir finansal teknoloji (fintech) şirketidir. Şirket, 2004 yılında yazılım geliştiricisi Ryan Fugger tarafından kurulan Ripplepay olarak başladı.
Bu dönem, dünyanın önde gelen kripto para birimi Bitcoin’in gündeme gelmesinden önceydi. Ripple daha sonra 2012 yılında Chris Larsen ve Jed McCaleb tarafından ortaklaşa kuruldu.
Ripple’ın arkasındaki amaç, Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun küresel çapta işlem yapmanın daha kolay, daha hızlı ve daha güvenli bir yolunu teşvik etme vizyonuna benziyordu. Ripplepay ile olan takas, blockchain’e dayanmamasıydı; bunun yerine merkezileştirildi.
2011 yılında McCaleb, David Schwartz ve Arthur Britto, Bitcoin’in doğasında olan sınırlamalara bir çare olarak XRP defterini geliştirmeye başladı. 2012 yılında defteri piyasaya sürüldüğünde, işlevine yardımcı olmak için yerel token XRP’yi bünyesine kattı. Bu mühendis ekibine kısa bir süre sonra şu anda Ripple’ın yönetim kurulu başkanı ve kurucu ortağı olarak görev yapan Larsen de katıldı.
Ripple, 2012’den 2015’e kadar birkaç kez adını değiştirdi. İlk olarak 2012 yılında adını Newcoin’den OpenCoin’e değiştirdi. Daha sonra 2013 yılında Ripple Labs olarak yeniden adlandırıldı. Sonunda 2015 yılında yeniden markalaştı ve bugün popüler olarak bilinen Ripple adını aldı.
Ripple ve XRP
XRP genellikle Ripple olarak anılsa da XRP’nin bir teknoloji şirketi olan Ripple’dan bağımsız, açık kaynaklı bir dijital varlık olduğunu bilmek önemlidir. Hızlı, verimli, güvenilir, karbon nötr ve hızlı teslimatı nedeniyle XRP, Ripple’ın müşterilerin uyumlu kalmasına yardımcı olmak için çözümlerinde kullandığı teknolojidir.
XRP, XRP defteri (XRPL) olarak bilinen merkezi olmayan, açık kaynaklı blok zinciri üzerinde çalışır ve işlemler, Ripple işlem protokolü (RTXP) tarafından kolaylaştırılır. Çoğu kripto para biriminin aksine XRP, maksimum 100 milyar token arzıyla önceden çıkarılmaktadır. Tokenın toplam arzı üç şekilde dağıtıldı/dağıtılıyor:
Kripto paranın arkasındaki ilk fikir, en başından beri basitti ve eşler arası güven ağı olarak tanımlanıyordu. Ripple, XRP’yi saniyeler içinde işlemleri gerçekleştirebilen ve bazı muadil kripto para birimlerinden daha az enerji tüketebilen, daha hızlı, daha ucuz ve enerji açısından daha verimli bir dijital varlık olarak gösteriyor.
XRP Fiyat
XRP’nin Bitcoin’e alternatif olarak konumlandırılması, yıllar içinde çeşitli topluluklar tarafından büyük oranda benimsendi ve fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
En önemlisi, 2017’den 2018’in başına kadar kripto boğa piyasasının zirvesindeydi. O dönem XRP, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3,40 dolara ulaştı. Bu, 2017 başındaki 0,006531 dolarlık fiyatından %53,435 oranda artış demekti. O zamandan beri üstel bir düşüş yaşadı. Ancak piyasa değeri açısından önemli bir kripto para olarak sağlam konumunu koruyor. Şu anda üstel kripto para birimleri tablosunda beşinci sırada yer alıyor.
Deflasyonist bir varlık olması, arzının sıfıra düşmesine olanak tanır. Ancak bunun gerçekleşmesinin mevcut yanma hızıyla yaklaşık 70.000 yıl süreceği tahmin ediliyor.
4 Mayıs itibariyle 1 XRP = 17,19 ₺ ya da 0,53 $ fiyattan satılıyor.
XRP ve BTC
XRP ve Bitcoin arasındaki farklarla ilgili birçok söylenti duyduk. Her iki madeni para arasında kendi alanlarında benzerlikler olmasına rağmen aralarındaki farklılıklar çok büyüktür.
İki birimin uzlaşma mekanizmaları birbirinden farklıdır. XRP mekanizması daha ucuz ve daha hızlıdır ve enerji verimliliği ile öne çıkar. Ayrıca defteri ölçeklenebilir ve saniyede 1.500’e kadar işlemi gerçekleştirebilir. Bitcoin’in saniyedeki işlemleri ortalama dört ila beş arasındayken, Ethereum saniyede yaklaşık 13 işlem gerçekleştiriyor.
XRP Ne Kadar Güvenli?
Madeni paranın Ripple ağı, işlemleri doğrulamak için bir konsensüs protokolü kullanıyor. Doğrulayıcılar, diğer defterlerle eşleştiğinden emin olmak için yeni işlemler geldikçe defterlerini sıkça günceller. Sonuç olarak ağ, işlemleri diğer kripto para birimlerine göre daha güvenli ve verimli bir şekilde doğrulayabiliyor.
XRP’yi Nereden Satın Alabilirim?
Fiat veya diğer kripto para birimleri kullanılarak Ripple satın alınmasına izin veren belirli borsalar vardır. Şu anda XRP satışlarını destekleyen borsalar arasında Binance, BTCEX, Bybit, Deepcoin ve MEXC yer alıyor.
XRP’ye Yatırım Yapmak Akıllıca Bir Karar mı?
XRP’ye yatırım yapmanın iyi bir karar olup olmadığı şu faktörlere bağlıdır. Risk toleransınıza, piyasa görünümünüze ve yatırdığınız parayı kaybetmeyi göze alıp alamayacağınıza. XRP satın almadan önce bir yatırım uzmanından tavsiye almak en iyisidir.